Zelené superpotraviny - proč jsou super?

20

Zelené superpotraviny

Pokud se rozhodnete pro zelené superpotraviny, dost možná si je oblíbíte natolik, že budou vašimi parťáky během detoxu, či jako rychlé doplnění vitamínů, když například nestíháte sníst dostatek ovoce a zeleniny během dne. Obsahují velké množství potřebných živin a zároveň tělu pomáhají s čištěním. Oblíbené mohou být také pro vegany a lidi s omezením v jídelníčku. Mezi nejoblíbenější zelené superpotraviny patří mladý ječmen, spirulina a chlorella

Co jsou to zelené superpotraviny

Zelené potraviny jsou superpotraviny ze zelených rostlin, bohaté na chlorofyl. Barvivo, díky kterým mají rostliny zelenou barvu, ten se v lidském těle podílí na krvetvorbě, což může být přínosné pro vegany nebo lidi s omezením v jídelníčku, jako je celiakie, potravinová intolerance či poruchy trávení. Superpotraviny jsou také bohaté na mikronutrienty, látky, které vás sice nezasytí, ale tělo je potřebuje, aby správně fungovalo. Patří mezi ně minerály, vitamíny a fytoživiny. Do zelených potravin můžete zařadit řasu chlorellu, mladý ječmen nebo spirulinu. Všechny tři jsou velice podobné z pohledu výživy, avšak každá z nich funguje trochu jinak. Jejich účinky se vzájemně doplňují a společně působí synergicky. 

zelene superpotraviny

Jak užívat zelené potraviny (rady a tipy)

Najdete je jako doplňky stravy v tabletách nebo prášku. U tablet je výhodné pohodlí jejich užívání, pokud vám nesedí jejich chuť. Prášek zelených superpotravin lze zamíchat do rostlinných šťáv nebo smoothie a doplnit tak svůj koktejl o cenné látky a vlákninu. 

Vzhledem k tomu, že se jedná o sušinu, je vždy dobré myslet na dostatečný pitný režim, aby se vláknina a cenné látky dobře rozpustily a mohly se vstřebat. 

Prášek by se neměl dostat do kontaktu s kovem, aby neztratil své vlastnosti a také byste si měli dát pozor na teplou úpravu nad 45 °C, aby se neznehodnotily obsažené vitamíny a enzymy.

Chlorella

Chlorella je jednobuněčná tmavě zelená sladkovodní řasa s velkým obsahem celulózy, kterou střeva sice neumí vstřebat, ale je důležitá pro nabalení nepotřebných látek a toxinů a poté jejich vyloučení z těla. Z tohoto důvodu je chlorella často doporučována k detoxu a na podporu správného trávení

Z pohledu výživy obsahuje z převážné většiny dobře stravitelnou rostlinnou bílkovinu a může být vhodným doplněním jídelníčku.  

Kromě své schopnosti čistit a kvalitních výživových hodnot, je bohatá na velké množství mikronutrientů, což jsou látky, které vás sice nezasytí, ale jsou důležité pro mnohé reakce v těle, včetně imunity. Chlorella obsahuje velké množství železa a hořčíku, což ocení i vegani, kteří nepřijímají železo z masa. K tomu, aby se dokázaly  vstřebat cenné látky z chlorelly, musí se extrahovat narušením rostlinného buněčného obalu. Takto upravenou formu najdete v tabletách nebo v prášku, který lze snadno přimíchat do rostlinných šťáv či smoothie. 

Účinky chlorelly

  • Antioxidant
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost
  • Posiluje Imunitu
  • Napomáhá normální funkci střevního traktu
  • Normální činnost jater
  • Správná funkce srdce a cév

zelene superpotraviny - chlorella

Spirulina

Možná vás to překvapí, ale spirulina není rostlina. Řadí se mezi sinice. Oproti chlorelle, která je tmavě zelená, má spirulina barvu modrozelenou. Stejně jako chlorella, obsahuje hodně bílkovin a mikroživin. Bohatě obsáhlým je pak zejména vitamin B12 a železo. Spirulina je doporučována na hubnutí, protože obsahuje velké množství kvalitních živin s nízkou kalorickou hodnotou, které vás zasytí, sníží pocit hladu a zároveň podpoří metabolické procesy a napomáhá udržovat kontrolu nad chutí k jídlu. 

Účinky spiruliny

  • Antioxidant
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Přirozená obranyschopnost
  • Tonus, vitalita
  • Hubnutí
  • Kontrola tělesné hmotnosti

zelene superpotraviny - Spirulina

Mladý ječmen 

Nutričně bohatá tráva, která se sklízí v době, kdy má mladý ječmen své první výhonky. V tomto čase (když ještě netvoří semena), obsahuje velké množství cenných nutrientů, které jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a spousty bioaktivních látek. Je bohatý na hořčík, vápník a také draslík. Vzhledem k tomu, že se zelený ječmen sklízí mladý, neobsahuje lepek. Je tak bezpečný i pro ty, kteří jej nemohou zařazovat do svého jídelníčku. Při výběru je důležité dbát na jeho formu. Ječmen můžeme najít ve formě s vlákninou, která má světlejší odstín a množství živin je zde v méně koncentrované formě. Druhá varianta je mladý ječmen ze sušené šťávy, kde chybí vláknina, ale o to víc obsahuje cenných látek a enzymů, navíc je ve vodě zcela rozpustný. Mladý ječmen je zásaditý a stejně jako chlorella nebo spirulina obsahuje velké množství chlorofylu. 

Účinky mladého ječmene

  • Působí jako antioxidant
  • Obsahuje přírodní zdroj vitamínů 

zelene superpotraviny - mlady jecmen

Na závěr…

Pokud se rozhodnete hubnout a potřebujete do sebe dostat dobře stravitelnou bílkovinu, bude pro vás vhodná spirulina. Jestliže se chcete hlavně pročistit a obohatit se velkým množstvím chlorofylu, který se podílí na krvetvorbě, oceníte chlorellu a pokud nestíháte přijímat dostatek vitamínů a minerálů přirozenou cestou, může vám být prospěšný mladý ječmen, který má zároveň zásadité pH a působí jako antioxidant. Všechny zelené superpotraviny jsou výjimečné svým bohatým obsahem mikronutrientů a jestliže chcete jejich působení znásobit, kombinujte je společně. Budou účinnější a vy tak docílíte lepších výsledků.