Zklidňující účinky levandule

16

Tato silně vonící rostlina původem z vysokohorských oblastí Evropy okolo Středozemního moře s tajemně modrofialovými květy na štíhlém stonku obsahuje vzácné silice s mnohočetnými účinky, které oceňovaly dávné kultury mnoho let před námi. Půvabnou levanduli popisovali již tehdy jako zklidňující, chladící, uvolňující a harmonizující. 

Dá se z ní připravit zklidňující čaj, vyrobit přírodní repelent nebo její vlastnosti využít v koncentrované formě esenciálních olejů. Levandule obsahuje silice v celé rostlině, avšak kvalitní esenciální olej je získán pouze z květů a na pár kapek takového esenciálního oleje jich potřebujeme několik kilogramů. Vůně, síla a účinek takového esenciálního oleje jsou pak nenahraditelnou esencí. 

Účinky Levandule

Aroma esenciálního oleje z levandule obsahuje malé molekuly, které jsou schopny pronikat přes kůži či inhalací a následně přes krevní oběh až do mozku, kde působí kladně na vaše rozhodování a náladu. Levandule je všeobecně známá pro své zklidňující účinky, ale nápomocná bude také při činnostech, kde je potřeba soustředění a koncentrace. Levandule napomáhá sebevyjádření a odstraňuje napětí z neklidu. Je tak vhodnou pomocnicí pro všechny s tvůrčím potenciálem, kteří se bojí projevit a trpí plachostí. Levandule přináší klid a vyrovnanost. Mimo jiné působí antibakteriálně, tiší a napomáhá regeneraci.  

ucinky levandule

Druhy esenciálních olejů Levandule

Není levandule jako levandule. Podle původu levandule se může výrazně lišit její vůně. Například Levandule Francie bude výrazná a sladká, Levandule Kašmír bude mít nahořklé tóny a Levandule Spike bude dřevitá. Jaké druhy esenciálních olejů z Levandule máme a jak se od sebe liší se dozvíte v tomto článku. 

BEWIT Levandule 

Esenciální olej BEWIT Levandule z rostliny Levandule Lékařské (Lavandula angustifolia) je z nejrozšířenější a nejběžněji používané levandule. Ze všech druhů je nejlépe snášena a jak už plyne z jejího názvu, je hojně využívaná v lékařství. Má bylinnou, ale zároveň nasládlou a květinovou vůni

BEWIT Levandule Kašmír

Tento esenciální olej BEWIT Levandule Kašmír je také z Levandule Lékařské (Lavandula angustifolia), avšak její aroma má o něco zemitější a nahořklé tóny

BEWIT Levandule RAW, CO

Také tento esenciální olej BEWIT Levandule RAW, CO2 je z Levandule Lékařské (Lavandula angustifolia, avšak v té nejvyšší možné kvalitě zpracování a nejšetrnějšími účinky. Tento esenciální olej je pro svou jemnost a šetrnost vhodný i pro ty nejmenší. Má jemnou bylinkovou a zároveň květinově sladkou vůni. 

BEWIT Levandule Francie 

Dalším druhem esenciálního oleje je BEWIT Levandule Francie. Pochází z rostliny Levandule Zoubkatá (Lavandula Dentata) a vyznačuje se výrazným, nasládlým a květinovým aroma, u kterého se vám při přivonění vybaví prosluněný jih. 

BEWIT Levandule Spike

BEWIT Levandule Spike esenciální olej pochází z rostliny Levandule Širokolisté (Lavandula latifolia). Má výraznou vůni se sladce kafrovými tóny. 

BEWIT Lavender Deux

Tento esenciální olej BEWIT Lavender Deux je směsí olejů z levandulí. Má jemnou bylinnou vůni s květinovými tóny. 

levandulovy etericky olej

Použití Levandule

Při úklidu

Pokud máte rádi vůni levandule, můžete si dopřát její půvabné aroma i při úklidu. Nakapejte pár kapek esenciálního oleje na hadřík s kterým můžete setřít prach z polic a krásně provonět celý byt levandulí.  Také můžete přidat malé množství do vyměnitelného sáčku vysavače a zpříjemnit si vysávání čistou a svěží levandulovou vůní. Levandule má zároveň antibakteriální účinek a je vhodnou přírodní a voňavou dezinfekcí. Esenciální olej lze přidat také do čistících prostředků. Zpříjemněte si úklid s vůní esenciálních olejů a dopřejte si jemné objetí levandulí u vás doma. 

Aromaterapie 

Levandule se používá od pradávna v lékárnictví a k lázeňským procedurám. Její účinky jsou širokospektrální, avšak nejznámější je pro své zklidňující a uvolňující vlastnosti a to těla i mysli. Aromaterapie je metoda, kdy se molekuly esenciálního oleje dostanou do těla, kde kladně působí. 

Inhalace

Nakapejte pár kapek do difuzéru a provoňte celou místnost jedinečnou vůní levandule. Příjemně vás uvolní a navodí pocit klidu. Taková aromaterapie může být prospěšnou po příchodu z práce nebo pro navození klidné atmosféry před spaním či u meditace. 

levandulova masaz

Masáž

Esenciální olej z levandule můžete přidat do nosného rostlinného oleje a použít k masážím. Molekuly esenciálního oleje jsou tak malinké, že proniknou i přes vrstvy kůže a dostanou se přes oběh až do mozkového centra, kde kladně působí na vaši náladu a rozpoložení. 

Levandulová koupel

Další metodou, jak si užít voňavou levanduli, je koupel. Přidejte esenciální olej podle poměru dle způsobu užití do koupelového mýdla a užijte si uvolňující horkou vanu.

Tip: Do levandulové koupele můžete přidat také BEWIT Epsomskou sůl, která se využívá pro své regenerační, očistné a uvolňující účinky.