Esenciální (éterický) olej Niaouli

12

Původ Niaouli 

Kajeput zelenokvětý nebo také papírovník širokolistý. Tento strom původem z Austrálie ve své dospělosti dorůstá 25 metrů a jeho kmen dosahuje až neuvěřitelných tří metrů. Pro svou mohutnost a schopnost stínit ve svých horkých končinách je velice oblíbeným. Esenciální olej Niaouli je získáván z mladých výhonků metodou parní destilace. 

Vůně a aroma Niaouli 

Když si přičichnete k Niaouli, hned se vám vybaví jemu velice podobný Tea tree, nicméně po chvilce se rozvoní v jemnější a nasládlé tóny. Oproti silnému aroma Tea tree je esenciální olej z Niaouli méně medicinální. Jeho vůně převažuje eukalyptově zemitými tóny se sladce ovocným a balzámovým nádechem.

Esenciální (éterický) olej Niaouli

Blahodárné účinky esenciálního oleje Niaouli

Niaouli má širokospektrální využití a jeho účinky oceníte jak při svých rituálech, tak v domácnosti. Blahodárně působí na psychiku, má povzbuzující účinek a je vhodný pro každého, kdo potřebuje vzpružit a nakopnout. Jeho pronikavá, ale jemná vůně má harmonizační a tišící účinek. Zároveň je antibakteriální, čistí a napomáhá uvolnění. Zvládne pomoci s uvolněním při potížích s pyly, chlupy, trávami či viry. Jeho sílu a vlastnosti využijete také na podporu zacelení ran a škrábanců, Niaouli je tak vhodným a šetrným pomocníkem při denních rutinách v boji proti kožním nešvarům. Poradí si s nečistotami a zároveň tonizuje. Jak Niaouli zařadit do své rutiny a kde všude jej můžete využít?

Použití Niaouli 

Niaouli je podobný Tea tree, ale jak už bylo zmíněno, je jemnější, šetrnější a nemá tak silnou medicinální vůni. Využít se dá hned několika způsoby: 

Aromaterapie s Niaouli

Během aromaterapie dochází k přenosu malých molekul esenciálních olejů, které působí na limbický systém v mozku a mají kladný vliv na vaše rozhodování, náladu a celkovou psychickou pohodu. Přidejte pár kapek do ultrasonického difuzéru a provoňte celou místnost nebo si vyrobte svou vlastní inhalační tyčinku do kapsy. Niaouli bude také velice účinný na destičkovém difuzéru, například v autě nebo ve skříni.  

Esenciální (éterický) olej Niaouli

Bodnutí hmyzem

Esenciální olej z Niaouli je svými zklidňujícími účinky velice nápomocný při návštěvách přírody, kde se vám může lehce stát, že na vás narazí nějaká hmyzí kusadla či žihadlo. 

Masáž 

Esenciální olej Niaouli lze přidat do nosného oleje a použít k masážím. Esenciální oleje obsahují malé molekuly, které za pomoci nosných olejů pronikají kůží do buněk. Niaouli má uvolňující účinky a může být vhodným pomocníkem k překonání potíží v oblasti břicha.  

Úklid a očista prostoru

Niaouli imponuje svými antimikrobiálními účinky a skvěle doplňuje úklid v domácnosti přírodní cestou. Esenciální olej Niaouli můžete přidat do čistících prostředků a zpříjemnit si tak úklid s organickou vůní plnou čistoty a svěžesti. 

Esenciální (éterický) olej Niaouli

Odpuzuje hmyz 

Aroma a vůně Niaouli odpuzuje nejen komáry, ale hodit se vám bude také při procházce lesem či přes vysokou trávu, kde číhá spousta klíšťat. Esenciální olej Niaouli má vůči hmyzu odpudivé účinky

Tonizace a zklidnění 

Niaouli má čistící, ale zároveň zklidňující a tonizační účinky. Proto jej lze přidat do vaší oblíbené čistící, či pečující kosmetiky. Vaše pleť tak bude čistá a perfektně tonizovaná

Niaouli a zvířata

Účinky Tea tree esenciálního oleje jsou bez pochyby skvělé, ale nemůžete jej používat pro citlivé organismy zvířat. Mohou je dráždit. Esenciální olej Niaouli pochází ze stromu  velice blízkého stromu Tea tree. Účinky esenciálních olejů těchto stromů jsou podobné, nicméně Niaouli je mnohem šetrnější a jemnější a pro zvířata vhodnější. Niaouli je tak skvělou náhradou esenciálního oleje z Tea Tree a je bezpečným pro vaše čtyřnohé mazlíčky.